017. 31. heti "menü" és Olika - GasztroBlogok.hu

2017. 31. heti "menü" és Olika

2017-08-07

sponsored links

Kissé megkésve írom most ezt a posztot. Elképesztõen forró volt az elmúlt hét, ma (hétfõ) hajnalra érkezett csak egy kis enyhülés. Szerencsére nem olyan szörnyû vihar formájában, ami az ország nagy részét letarolta. Volt ugyan dörgés, villámlás, meg volt esõ is, ki is húztunk minden árammal mûködõ tárgyat biztos ami biztos. Nem lehet ezekben a viharokban megbízni, néha olyan, mintha mindent el akarna pusztítani a természet. Kb. két hete olyan szélvihar volt nálunk, hogy az udvaron lévõ egyik hatalmas fát kettétörte. Komolyan mondom félelmetes. 

De vissza a konyhához! Kevés dologról tudok beszámolni, mert a hét elsõ három napján csak a két kis szegedi Unokámnak készült étel. Mert azt a néhány napot nálunk töltötte Olika is. Nagyon cuki a Kicsikém, jól eljátszottak Bogikával, és - bár kicsit féltem, hogy Anya hiányozni fog Neki - végül rendben elteltek a napok. Csak az utolsó napon ébredt a délutáni alvásból kicsit nyûgösen. 
Neheztelek viszont magamra, mert annyira belefeledkeztünk a jóba, hogy elfelejtettem fényképet készíteni a Kicsikéimrõl. Pedig olyan aranyosak voltak, Bogikám úgy nézett Olikámra, mint egy példaképre, mindig ott akart állni mellette. Ha olyan helyen voltak, hogy Bogikám tudott kapaszkodni, egybõl felállt, és próbálta Olikát mindenben utánozni. Ha viszont Olika elment onnan, akkor mászva követte. Tényleg tündériek voltak. Azért hoztam egy montázst a kis Drágámról, ami a szülinapja után pár nappal készült:




Ezeket ettük az elmúlt héten:

Hétfõ-kedd-szerda:
Elõzõ hétvégérõl maradt húsleves, rántott csirkecomb, húsos-húsgombócos káposzta és pizza, azokra jártunk rá. Akinek egyikhez sem fûlt a foga, a hûtõbõl választhatott valami hideg kaját.

Csütörtök:
Csütörtökön kétszer is fõztem, egy gyors ebédet és egy gyors vacsorát.

ebéd: Tejfölös gévagomba makarónival (A gombát Legnagyobbikom gyûjtötte)
Elõször kevés olajon megdinszteltem egy fél fej apróra vágott hagymát, rádobtam kb. 15 dkg megtisztított, felaprított sárga gévagombát, megszórtam egy csapott teáskanálnyi ételízesítõvel, és kb. 10-12 percig pároltam. Akkor 3 evõkanál tejföllel jól elkevertem. Felöntöttem fél liter vízzel, amihez tettem fél fehér kanál sót, és újraforrás után beleszórtam 25 dkg kettétört 4 tojásos makarónit. Lefedve további 10 percig fõztem. Kicsit késõbb ettünk csak belõle, ez jót tett a makaróninak minden finom tejfölös szaftot magába szívott, ezért a tányéron még megtejfölöztük. (Legnagyobb meglepetésemre és örömömre most a fiatalok is megkóstolták a gombás ételt, pedig eddig mindig tiltakoztak ellene.) 



vacsora: Csirkemelles brassói - ahogy szoktam




Péntek:
Paprikás krumpli sok nokedlivel, csípõs füstölt kolbásszal, mellé kovászos uborka



Szombat:
Elõzõ napról maradt egy csomó paprikás krumpli, ezért csak egy kevés tejszínes brokkolikrém levest fõztem.


Este kisütöttem az összegyûjtött, megtisztított csirkebõröket, megint lett egy nagy tányér csirketepertõ, ami isteni vacsi volt kovászos uborkával, meg majdnem egy fél literes üveg zsír, ami megint csak isteni lesz kacsazsír helyett zsíros kenyérhez, akár paprikával-paradicsommal, akár kovászos uborkával. Most csak a tepertõrõl készült kép.


Vasárnap:
Brokkoli fasírt, rántott csirkemell, margarinos törtkrumpli, koviubi 


Brokkoli fasírt:
Egy fél kilós megtisztított brokkolit (a tisztított, feldarabolt szárát is) kevés ételízesítõs vízben pároltam addig, míg villával szét tudtam nyomni. Akkor leszûrtem róla a vizet, összetörtem, hagytam kicsit hûlni, majd beleütöttem 3 tojást, a tojások sárgáját megsóztam egy kissé. Hozzátettem 12 púpos evõkanál zsemlemorzsát, kb. fél csapott fehér mûanyag kanál sót, kevés borsot, fokhagyma granulátumot és fûszerpaprikát, és jól összedolgoztam. Kevés olajon szép barnára sütöttem a lapos brokkolipogácsákat. Frissen nagyon finom volt, kihûlés után kissé megereszkedett, de ízre akkor is finom volt. Ebbõl a mennyiségbõl 15 db lett. 





Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2017/08/2017-31-h...

sponsored links

Keres?s